skip to Main Content
Plekken Om Tot Rust Te Komen In De Natuur Omgeving Ijssellandschap Regio Deventer - Boerderij De Kleine Wildenberg

7 plekken om helemaal tot rust te komen op de boerderij en in de omgeving

Hoe doe je dat, rust vinden in de alledaagse hectiek? Het drukke werkende leven, daar moeten we allemaal weleens van ontsnappen. In de (‘achter’)tuin van de Kleine Wildenberg, is er altijd een plekje waar je je even kan terugtrekken. Het IJssellandschap, in de schaduw van Deventer, kent een aantal ware parels. Weg van de drukte en één met de natuur…

Onze eigen omgeving heeft zoveel mooie plekjes. Plekjes om te rusten, even bij te komen, je te laten inspireren en op te gaan in de omgeving. We delen ze graag met je. En door de seizoenen heen laten wij ons zelf ook nog vaak verrassen door de schoonheid van deze parels.

Geniet mee van de mooie foto’s en wie weet spotten we jou binnenkort wel ergens hier…

Hele fijne en mooie plek om tot rust te komen….

lotte

1. Rustpunt ‘Middenin’

Tegenover onze boerderij, loop je het pad van het weiland in naar dit observatorium: het rustpunt ‘Middenin’. Een kunstwerk gebouwd met allemaal restmateriaal van het erf van onze boerderij. Zoals de stalraampjes van de varkensschuur, oude drinkbakken van koeien en resthout.

Een rustpunt voor mens en dier, even weg mijmeren bij een zonsondergang of een knisperend kampvuur. Hier kan het, en het geeft in elk seizoen een totaal andere ervaring!

2. Het weide IJssellandschap

Wanneer je vanaf de Wildenbergsweg de IJsseldijk oversteekt, loop je achter Natuurderij Keizersrande, langs het water het weide IJssellandschap in. Hier vind je vele plekjes aan het water om even stil te staan en uit te rusten.

Natuurderij Keizersrande

Of dompel je onder in de bossen van landgoed Rande en de Haere.

Kasteel de Haere. | Route naar Nieuw Rande

3. Kunst in de natuur

Het IJssellandschap heeft verschillende kunstwerken, versterkt door de omgeving of juist andersom. Krijn de Koning maakte bijvoorbeeld van de restanten van een oude steenfabriek een verblijfsplaats van waaruit je de weidse omgeving van de IJssel kan zien. Je vindt dit kunstwerk op loopafstand vanaf onze boerderij richting Deventer. Neem plaats op het kunstwerk en laat je verrassen door de ruimte om je heen.

Observatorium Keizersrande

Het kunstwerk ‘Binnenvaart’ van Marieke de Jong, stelt een ontmoeting tussen water en huis voor. Geïnspireerd op het water en de vele karakteristieke dijkwoningen in de omgeving van Deventer. Je vindt het achter de Natuurderij, ongeveer 2km vanaf de Kleine Wildenberg.

Kunstwerk binnenvaart – Marieke de Jong

Ook op ongeveer 2 kilometer van de boerderij, op landgoed de Haere, begint de muziek te spelen wanneer je de folly (schijnruïne) in loopt. Een geluidskunstwerk gemaakt door cabaretier, zanger en tekstdichter André Manuel. De ronde houten bank in de folly nodigt je uit om plaats te nemen en te luisteren naar 15 fragmenten die een schijnbaar moeiteloos verband leggen tussen zware onderwerpen en lichtvoetigheid.

Folly bij kasteel de Haere

Tussen wat de mens dopt en wat de mens wil is het sterven slechts een peulenschil…….

andré manuel

4. Lange tafel in de boomgaard

Een grote picknicktafel in een boomgaard, een paar schaapjes die het gras kort houden en de geurende kruiden en bloemen om je heen. Zie je jezelf al zitten hier?

We hebben onze boomgaard van de zorgboerderij opengesteld voor publiek. Omdat het een heerlijke plek is om even tot rust te komen, van het uitzicht te genieten en je zelf meegebrachte ‘bammetjes’ te eten. Er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt door fietsers of wandelaars die even een rustplekje zoeken. De Kleine Wildenberg is tenslotte een plek om te delen en veel mensen van mee te laten genieten.

5. Jelle’s bankje

Vanaf de boomgaard loopt je het Randerpad in. En bij het slootje aangekomen, staat daar Jelle’s bankje. Deze wijze oude buurman liep er in zijn leven vele malen heen en ontmoette er menigeen. In 2021 raakte hij ‘uit de tijd’ maar zittend op dit bankje, ontmoet je hem nog steeds.

In de vroege ochtend spot je, als je geluk hebt, hier de reeën die even water komen drinken. Geniet van het uitzicht en neem plaats op het bankje, voor het beeldend kunstwerk welke er ter nagedachtenis aan Jelle is geplaatst. En laat de wijze gedachten tot je komen!

6. Mindfulness…

Tip nummer 6 is niet echt een fysieke plek – alhoewel… Jaren geleden deed ik (Margreet) eens de opleiding mindful fysiotherapie. In een periode waarin ik eigenlijk ook zelf wat meer rust nodig had. Wat mij het meest is bijgebleven is dat je hoofd en lijf echt werken als 2-richtingsverkeer.

We weten het vaak allemaal wel, maar voelen is iets anders. Je kan door wat je met je lijf doet, je geest dan ook beïnvloeden. Pijn en beweging kunnen zo ineens veranderen in perspectief. Je kan je brein trainen, op focus of juist op een open houding. De omgeving kan je daarbij helpen, om dicht bij je eigen natuur te komen….

Daarom wens ik je veel rust toe, dan komen wijze gedachten vaak vanzelf.

7. Rust met de kids?

Heb je een jong gezin, maar wil toch even de rust opzoeken? Wanneer je met kinderen bij de Kleine Wildenberg bent, wil je je kroost in de gaten kunnen houden. In onze speeltuin hebben we daarom een schommelbankje geplaatst. Lekker rustig schommelen, terwijl je de kinderen zandtaartjes ziet bakken of ijsjes ziet verkopen vanuit de minipipowagen.

Of wat denk je van het bos ingaan, om de waterplaats te zoeken? Middenin de bossen van Rande vind je deze leuke plek waar kinderen heerlijk kunnen spelen met de waterpomp en je je helemaal kan onderdompelen in het bos.

Misschien geen rustige vakantie, maar wel een vakantie met onvergetelijke rust-momenten 🙂

Hopelijk hebben we je geïnspireerd om ook eens op zoek te gaan naar bijzondere plekjes om tot rust te komen.

Ontmoeten we je binnenkort eens op de Kleine Wildenberg of ergens in het IJssellandschap rondom Deventer?

Wil je vaker dit soort tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze Boerderijpost! Iedere start van een nieuw seizoen, inspireren we je graag met leuke tips en verhalen over het rijke boerderijleven.

Back To Top