skip to Main Content

De mooiste wandel- en fietsroutes vanaf de Kleine Wildenberg

In dit blog kun je lezen en zien hoe je vanaf onze boerderij de mooiste plekjes in de omgeving kan verkennen! Onze boerderij ligt in Diepenveen, dicht bij Deventer. Trek er lekker op uit, al wandelend, fietsend, op de mountainbike, met een tandem of… misschien zelfs met een ezel? We tippen je graag allerlei leuke wandelroutes en fietsroutes vanaf de Kleine Wildenberg. En ontdek ook onze eigen Klompenspeurtocht!

Is het platteland ver weg van alles?

Misschien niet wat je van het platteland gewend bent, maar wanneer je bij de Kleine Wildenberg verblijft, zit je overal dichtbij. Langs onze boerderij lopen verschillende wandelroutes en fietsroutes, en zelfs een prachtige mountainbike-route! Je kunt alle kanten op en er is voor ieder wat wils!

In de omgeving vind je verschillende routes waar je met behulp van een leuke speurtocht de weg zoekt of via knooppunten je eigen route kan samenstellen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor één van de al uitgestippelde routes.

Slingers van Salland

Op de fiets Salland ontdekken doe je via de ‘Slinger van Salland’. Niet alleen zie je via de slingers de prachtige omgeving, je komt ook achter de verhalen over Sallandse landgoederen, boerderijen of legendes.
Zo kom je meer te weten over de geschiedenis en het landschap van Salland. Deze fietstochten doe je vanaf onze boerderij:

 • Fietsroute Het geheim van de IJssel (in oorlog en vrede) – 42,8 km
  Een fietstocht langs de slingerende IJssel waarbij je plekken aandoet die van balang zijn geweest in tijden van oorlog. Je komt langs de IJssellinie, één van de grootste na-oorlogse defensiewerken in Nederland met bunkers en kazematten. Op bepaalde dagen kun je zelf de bunkers van binnen bezoeken.
  Je kan over het kozakkenveer, de uitkijktoren op of bezoekt het informatie centrum van de IJssel.
  Check deze route, het geheim van de IJssel.
 • Fietsroute De heks van Lettele – 44,8 km
  Over het mysterieuze stenen kruis van de Eikelhof gaan verschillende verhalen rond, zo zou op het kruis een vloek rusten. Het is een ‘moordkruis’ van een broederen moord, dat nooit verwijderd mag worden. Want dan…
  …zal de omgeving in vlammen opgaan, het vee verbranden en de bevolking door armoede worden geteisterd. Dus, dit kruis staat er nog altijd!
  Bij abdij van Nieuw Sion kun je de kloostertuin in en genieten van een kop koffie of lunch in het kloostercafé dat er sinds 2021 is. De route komt ook door Deventer en de Lebuïnuskerk, één van de iconen in Deventer. In 2022 is het plein rondom deze hallenkerk volledig vernieuwd. Je kunt er heerlijk mijmeren en spelen rondom de waterspiegel. Het plein heeft een bijna ‘buitenlandse’ historische sfeer. Vanuit Deventer ga je op naar Lettele, waar de heks zou hebben geleefd…
  Check deze route, de Heks van Lettele

TIP! Zijn deze routes wat te lang voor jullie? Je kunt altijd zelf een verkorte versie van deze routes uitstippelen!

Wandelen in Historisch Deventer

Een stadswandeling in Deventer laat je de ware parels in deze historische binnenstad ontdekken. Elke dag zijn er rondleidingen met een Gilde Gids, je kunt je via de VVV hiervoor aanmelden.
zie: Stadswandeling Deventer

Hanzespeurtocht: leuke wandelroute voor kinderen in het Bergkwartier van Deventer!

De binnenstad van Deventer met het monumentale Bergkwartier, is eigenlijk één groot museum. De ideale manier om met kinderen Deventer te zien en ontdekken, is via deze leuke speurtocht! Opdrachten maken, aanwijzingen zoeken… Zo worden jullie echte hanzespeurneuzen! Leuk voor kinderen van ongeveer 7 t/m 12 jaar. De speurtocht duurt 1-1,5 uur.
Kijk hier: voor de Hanzespeurneus

Instagram Hotspots in Deventer

Ja ja, Deventer heeft zelfs een wandelroute langs fotogenieke hotspots in Deventer. Hoe leuk is dat? Een ware insta-waardige wandelroute van 3,5 kilometer. Houd je camera dus bij de hand en deel je mooiste beelden om anderen weer te inspireren…
Check hier: de Instagram Hotspots wandelroute

Een van de mooiste mountainbike-routes van Nederland…

Langs onze boerderij loopt één van de mooiste mountainbike routes van Nederland: de ‘groene’ IJsselroute. Salland heeft een uitgebreid mountainbike-netwerk en is dan ook een echt fietsparadijs met 4 routes, die allen met elkaar verbonden zijn. In totaal liggen er rondom Deventer 110 km aan prachtige MTB-routes. Leuk voor zowel de ervaren mountainbiker als de beginner.

Hier lees je meer over de routes.

Verblijf je bij de Kleine Wildenberg en wil je eens proberen hoe leuk mountainbiken is? Vraag ons gerust, we hebben leenfietsen die gebruikt mogen worden!

Loop het blotevoetenpad bij Buitenpost

Durf jij het aan om een blotevoetenpad te gaan lopen? Net over de IJssel bij Deventer, in Twello, vind je Buitenpost. Hier is een bar, streekwinkel, tuinderij en dus ook een blotevoetenpad! Loop 2,5 km over het landgoed en voel het zand, modder en gras tussen je tenen. Leuk voor jong en oud!
Check hier het Blotevoetenpad

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Iets verder naar het oosten gelegen, ligt Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. In het voorjaar vind je de eindeloze paarse heidevelden, één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. Geniet van het bos en op de heide. Een prachtig landschap met eindeloze vergezichten.
Meer informatie over de Sallandse Heuvelrug

Op de fiets de prachtige omgeving verkend, een dagje Deventer gedaan en genoten van het boerderijleven…

Aafke

1,5 km: onze eigen klompenspeurtocht vanaf de boerderij!

Vanaf de Kleine Wildenberg, hebben we een klompenspeurtocht uitgezet van zo’n 1,5 kilometer. Je start bij onze klompenmuur (die ook niet misstaat op Instagram ;)). Volg de gezellige gekleurde klompjes en je ontdekt plekjes van de Kleine Wildenberg die je zullen verrassen. Zo is er een leuke picknickplek in een boomgaard en loop je bij de koeien door de weide. Een heel leuk rondje om met kinderen even het ommeland van de boerderij te ontdekken.

Gratis fietsen lenen om de omgeving Diepenveen en Deventer te verkennen

Wanneer je met je gezin bij de Kleine Wildenberg overnacht, kun je gratis gebruik maken van de aanwezig fietsen. Tandems, bakfiets, kinderzitjes en zelfs ouder-kind-tandems staan voor je klaar.
Met de vrijwilligers van onze zorgboerderij doen we ons best alles netjes te onderhouden.

De Kleine Wildenberg is een prima uitvalsbasis om de omgeving van Deventer te ontdekken, wandelend of per fiets…

Of… ga op stap met een ezel!

Wil je tijdens je verblijf op stap met één van onze lieve ezels? Vraag dan Eilko naar de voorwaarden. Hij kan je alles vertellen over de dieren en wie weet kan je wel een stukje wandelen…

Hopelijk zien we je snel op onze boerderij!

Wil je vaker dit soort tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze Boerderijpost! Iedere start van een nieuw seizoen, inspireren we je graag!

Back To Top