skip to Main Content
Boerderij De Kleine Wildenberg - Wat Kun Je Doen En Beleven Als Toerist In Diepenveen

Wat kun je doen en beleven als je op vakantie bent in Diepenveen?

Boerderij de Kleine Wildenberg ligt in het dorp Diepenveen, in de gemeente Deventer. Voor veel mensen een onbekend dorp. Het telt ongeveer 5000 inwoners. Maar Diepenveen kent veel verborgen schoon. Wij laten je in dit blog meekijken in de veelzijdigheid van ons mooie dorp Diepenveen.

Onze gasten bij ons op de Kleine Wildenberg maken allemaal wel een uitstapje naar de oude Hanzestad Deventer. Maar ook in ‘ons’ mooie Diepenveen kun je heel goed terecht! In dit blog lees je over het ontstaan van Diepenveen, over het nut van ons dorp en wat er allemaal te doen en beleven is. Zo kun je als toerist goed voorbereid op pad.

Diepenveen dorp in Deventer -Kerkplein

De oorsprong van Diepenveen

Sta je op het kerkplein, aan de Dorpsstraat, dan zie je dat je in het oudste gedeelte bent van Diepenveen. Je ziet de karaktervolle huizen aan de kerkstraat en het kerkplein. Hier ligt dan ook de oorsprong van het dorp. Op die plek – in het diepe veen – werd in de vijftiende eeuw een vrouwenklooster opgericht. Het troostbeeld van de nonnen staat naast de kerk.

In de omgeving kwamen veel boeren de omgeving inrichten. Ook nu zie je, wanneer je vanaf onze boerderij de kronkelige Sallandsweg volgt richting het dorp, prachtige boerderijen en landgoederen onderweg.

Het klooster werd verwoest in de tachtigjarige oorlog, de kerk later gerenoveerd en vanaf 1999 is Diepenveen een onderdeel geworden van gemeente Deventer. Maar het dorpse karakter is zeker behouden gebleven en dit stukje oud-Diepenveen is zeker een kijkje waard.

Tip: hier lees je over de geschiedenis van boerderij de Kleine Wildenberg

Troostbeeldje Diepenveen dorp in Deventer
De bemoediging – Troostend Nonnenbeeldje
Sallandsweg in Diepenveen verbinding tussen dijk en dorp
Sallandsweg – verbinding tussen dorp en dijk

Klooster Sion

De kloosterkerk en de gastentuin bij Klooster Nieuw Sion, zijn regelmatig geopend en prachtig om te bezoeken. In de kerk is gelegenheid tot bezinning en in de Mariakapel, aan de voorzijde van het klooster, mag je een kaarsje aansteken.

Klooster Sion Diepenveen
Klooster Nieuw Sion

In het klooster worden rondleidingen en retraites georganiseerd en zelfs bierproeverijen. Ze brouwen hier, hoe kan het ook anders, het Sion Kloosterbier.

In de voormalige buitenkapel zit nu koffieschenkerij Nieuw Sion en een kloosterwinkel. Een prachtige plek voor koffie, thee, taart of lunch tijdens een wandeling door de bossen rondom Sion. Alles ademt hier stilte en rust. Zelfs het terras is een fluisterterras.

Klooster Sion in Diepenveen

Horeca in Diepenveen

Er zijn verschillende leuke gezellige plekken in het dorp en net daarbuiten, waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch of diner. Of ga voor een gezellige borrel in de dorpskroeg De Vrienden Van, met gezellig terras en mooie afgesloten speeltuin voor de kleine gastjes.

Dorpskroeg de Vrienden van in Diepenveen
Dorpskroeg Vrienden van… – met Speeltuin!

Bij Hof van Salland kun je terecht voor een lekkere daghap of goed betaalbaar 3 gangen keuze-menu. Het is gelegen in het dorpshuis van Diepenveen, genaamd Kulturhus. Hier is ook de bibliotheek en de sporthal gevestigd. Een hapje eten terwijl de kinderen in de leeshoek een boekje bekijken, is hier heel gewoon. Op donderdagochtend ontmoet je hier de dorpsbewoners voor een gezellige koffie-ochtend (tweede kopje koffie of thee gratis).

Zonnig brasserie in Diepenveen
Brasserie Zonnig

Brasserie Zonnig is een sfeervolle (familievriendelijke) brasserie middenin het dorp, met terras en veranda aan de dorpsstraat.

De Frietjes Van is de lunch- en snackroom van het dorp, voor een frietje of andere snack.

Gaia in Diepenveen Landgoed Rande
Gaia op landgoed nieuw Rande

In het buitengebied van Diepenveen, op loopafstand van onze boerderij, vind je restaurant Gaia. In dit sprookjesachtig pand, midden in de bossen, is een kleurrijk palet te vinden met volledig vegetarische kaart.


Winkelen in Diepenveen

Eye Catchers Diepenveen dorp interieur winkel
Eye Catchers Diepenveen

Het dorp heeft een paar leuke plekjes om te shoppen. Zo kun je bij Eye Catchers terecht voor de mooiste interieur items of leuke cadeautjes en hebbedingen. Er bijna naast zit kringloopwinkel Kawin om even binnen te lopen voor het steeds wisselende tweedehands assortiment. En voor een goede fles wijn kun je terecht bij wijnwinkel Proef.

Proef wijnwinkel Diepenveen
Dorpsstraat met links Proef en rechts Eye Catchers
Eye Catchers Diepenveen
Voor de leukste snuisterijen ga je naar Eye Catchers
Pit - winkel in Diepenveen - kleding -interieur en sieraden
Pit in Diepenveen

Ietjes verderop vind je het charmante winkeltje Pit in Diepenveen. Voor kleding, sieraden en interieur. Ontdek de gezellige sfeer en laat je verrassen door het assortiment!

Pit - winkel in Diepenveen - kleding -interieur - sieraden
Winkeltje Pit in Diepenveen

Boodschappen doen in Diepenveen

Ook voor je dagelijkse boodschappen kun je prima terecht in het dorp Diepenveen. Met een Albert Heijn, 2 verse bakkers en een slager, vind je hier alles wat je nodig hebt voor in je koelkast tijdens je verblijf in Diepenveen (en wat je niet van ons erf kan halen :)).

Er is maar 1 winkelstraat waar je deze middenstand vindt, kan niet missen!

Melktap de Overweg in Diepenveen boerderijwinkel

Om je boodschappen direct bij de boer te halen, kun je ook naar één van de boerderijwinkels aan de rand van het dorp, zoals de Oosterwaarde en Erve Grutterink. Of tap je eigen melk bij Boerderij Erve ’t Overweg.

Melktap bij erve 't Overweg in Diepenveen
Melktap bij Erve ’t Overweg

Feesten en evenementen in Diepenveen

Het dorpse karakter is gemoedelijk en gastvrij. Een aantal dagen per jaar is Diepenveen een plek waar men van heinde en verre heen komt. Dat zou je niet denken voor zo’n klein kikkerdorpje hè?!

Zo ook met Koningsdag op 27 april. Dan slingert er een zeer grote braderie door het hele dorp en veel Diepenveners proberen hun goed te verkopen in kraampjes langs de weg. Een gezellige mix van nieuw en oud, en vooral gezelligheid!

Op Hemelvaartsdag is in de pastorietuin achter de kerk een gezellige Lentefair met een taartenwedstrijd én proeverij. Deze tuin is prachtig privéterrein en ook maar éénmaal per jaar te bezoeken.

Op de eerste zaterdag in juli is de Trekkerslep. Een gezellig evenement waar je vooral naar de vele trekkers kan kijken.

Begin september is het een heel weekend feest tijdens het Dorpsfeest in Diepenveen. Met nostalgische (kleine) kermis, vogelschieten, een heuse badeendenrace en een grote feesttent waar het tot in de late uurtjes gezellig is.


Overnachten in Diepenveen?

Je leest het al, ik kan blijven doorgaan over ons mooie dorp Diepenveen. Het is hier een fijne plek om te leven, maar ook zeker om te verblijven voor een korte periode.

Want lekker slapen, tijdens een weekendje weg of weekje vakantie, dat kan natuurlijk bij boerderij de Kleine Wildenberg! Hier vind je klein groots geluk. En ook voor gezinnen met kinderen is hier veel leuks te beleven.

Bezoek jij binnenkort ons mooie kikkerdorp Diepenveen? En blijf je slapen bij ons op de boerderij? Van harte welkom!

Diepenveen Kikkerdorp

Wil jij vaker dit soort leuke weetjes of nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor onze Boerderijpost!

Back To Top