skip to Main Content

Waarom kinderen zo genieten van een vakantie met dieren op de boerderij

Vakantie vieren op een boerderij is niet alleen ontzettend leuk – het is ook nog eens gezond en leerzaam! In dit blog lees je er alles over.

Op de boerderij ben je in verbinding met de natuur

Herken je dat? Je werkt hard en de tijd glipt je soms door de vingers. Met een jong gezin doe je je best om veel ballen in de lucht te houden. Op vakantie is het dan ook fijn even tijd te hebben voor elkaar en samen te genieten van een mooie plek en comfortabele vakantie! Even ontsnappen aan de drukte en letterlijk ruimte opzoeken voor iedereen om zich te vermaken. Terug naar de basis.

Een boerderij staat aan de basis van ons bestaan. Bij de Kleine Wildenberg kun je met je gezin in een veilige omgeving plezier hebben en tegelijkertijd spelenderwijs veel leren over de natuur, de dieren en de boerderij.

Wat is de invloed van dieren op kinderen?

Kinderen hebben vaak van jongs af aan al een knuffeldier bij zich. Het geeft troost en ze nemen het overal mee naar toe. Langzaam ontdekken kinderen de grote buitenwereld, maar wel met hun dier dicht tegen zich aan! Dit geeft ze een veilig gevoel en steun.

Ook een echt (huis)dier kan troost bieden. Daarnaast kan een dier je kameraadje zijn waarmee je kan spelen en waarmee je je energie kan delen. Samen ravotten als ouders al lang klaar zijn met de onuitputtelijke energie die kinderen soms kunnen hebben. Een speels dier altijd wel te porren voor een rondje met een bal in de tuin…

Dieren hebben behoeftes en gevoelens, net als wij

Door om te gaan met dieren, ontwikkelen kinderen verantwoordelijkheidsgevoel en sociale vaardigheden. Dieren hebben natuurlijk ook behoeftes en gevoelens, en daar moet je rekening mee houden. Wanneer kinderen omgaan met dieren doet dit een beroep op de empathie van een kind.

Dieren zijn ook de beste luisteraars, dus kinderen kunnen al hun geheimen kwijt bij een dier. En het zal nooit doorverteld worden. Een band opbouwen met een dier laat ze kennismaken met onvoorwaardelijke liefde.

Dieren prikkelen fantasie en het omgaan met dieren is voor kinderen soms ook een eerste herkenning over omgaan met leven en dood. Leven op een boerderij is ook omgaan met leven en dood, dat vertelden de ouders van Margreet haar al toen ze klein was. De dood van een dier is permanent en hoort bij het leven. Het geeft een verdrietig gevoel.. Gelukkig is dat gevoel niet permanent en leren kinderen dan ook dat die nare gevoelens weer verdwijnen.

Voortplanting en geboorte bij dieren

Bij het voorjaar hoort nieuw leven: op de boerderij zie je lammetjes in de wei en jonge kuikentjes bij de kippen. Maar ja, die komen ook ergens vandaan! Menig kind heeft op de boerderij een lesje seksuele voorlichting ontvangen. Waarom springen die koeien op elkaar? Die ezel heeft 5 benen! Huh, wat doen ze nu? Dat zal papa je wel even uitleggen….. Dieren geven dus ook aanleiding voor levenslessen over seks en voortplanting. En het allerleukst is natuurlijk als je een geboorte mag zien van een dier. Een geboorte blijft altijd iets bijzonders, iets magisch…..

Dieren hebben een positief effect op je gezondheid

Wist je dat het aaien van een dier je hartslag en bloeddruk verlaagt? De omgang met dieren heeft niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen een positieve invloed op de gezondheid.

Beweging is voor iedereen goed, en ook een hond of een ezel heeft een wandeling nodig, dus dan kun jij mooi een rondje meewandelen..

Boerderijlucht is gezond en beschermt tegen allergieën

Boerderijlucht is gezond en goed voor je immuunsysteem! Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder last hebben van allergieën en auto-immuunziekten. Een Belgische immunoloog en longarts wil zelfs een puffer met boerderijlucht ontwikkelen! (en dat is geen grapje, lees het hier maar eens).

Hoe ga je als ouders om met dieren?

Ook de omgang met dieren moet je leren. Om kinderen op een goede manier om te laten gaan met dieren, hebben ze hun ouders nodig om ze te begeleiden. Het goede voorbeeld te geven. Dat is ook op onze boerderij zo. Je kunt kinderen niet aan hun lot overlaten bij de boerderijdieren.

Kinderen moeten nog hun verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen. Zelf het goede voorbeeld geven, geldt ook zeker in de omgang met dieren.

Maar ja, in de stad heb je geen koeien en schapen, dus wanneer je je kids iets meer mee wil geven dan informatie over de hond of goudvis, is een bezoekje aan een boerderij een leuk idee!

Vind je de omgang met dieren zelf af en toe spannend? Bedenk dat dieren gedrag spiegelen, dus als jij je rustig beweegt, zal een dier ook vaak rustig reageren. Het is mooi om kinderen te leren hoe ze het gedrag bij dieren kunnen aftasten en nieuwsgierig te zijn naar elkaar.

Een gezellige beestenboel bij boerderij de Kleine Wildenberg

Bij boerderij de Kleine Wildenberg zijn veel dieren aanwezig! Er valt volop te knuffelen, ruiken, aaien en leren. Koeien, varkens, pony’s, ezels, kippen, schapen, eenden, ganzen, poezen, onze hond Joep en waarschijnlijk hebben we ook nog wel een paar spinnen…

Kinderen die bij ons vakantie vieren, mogen helpen met het voeren van de dieren. Samen met ons zie je kinderen een voerronde langs de dieren doen. Soms eerst bang en aarzelend, maar de dieren zijn natuurlijk blij dat ze eten krijgen en daar worden ook de kinderen weer blij van!

Kinderen die aan het begin eerst bang zijn, lopen na een paar dagen al stoer voorop met een voerschep voor de kippen uit of laten de schapen uit hun hand eten. Ze ervaren dat ze als mens de leiding kunnen nemen en de dieren volgzaam kunnen zijn.

Omgaan met dieren kan een mens verrijken! Als je maar goed voor ze zorgt!

‘Zo leuk, al die dieren op de boerderij!
De kinderen wilden elke dag op tijd terug zijn voor het dieren voeren!’

nienke

Dus… Is vakantie vieren op een boerderij leuk?

Als we onze gasten (zowel groot als klein) mogen geloven, dan is vakantie vieren op een boerderij heel erg leuk. Je ziet de kinderen plezier maken en avonturen beleven op de boerderij. Als uitvalbasis heb je een sfeervolle accommodatie waar het goed vertoeven is. Zowel binnen als buiten is aandacht besteed aan details.

Buiten spelen en samen plezier maken, met de dieren, in de speeltuin of in de natuur, dat is genieten van het pure boerderijleven!

Kom je ook snel de dieren op onze boerderij bezoeken tijdens een gezellige vakantie?

Wil je vaker leuke boerderijblogs ontvangen? Schrijf je dan in voor onze Boerderijpost! Iedere start van een nieuw seizoen, inspireren we je graag!

Back To Top