skip to Main Content

Buitenleven en tuinieren als therapie

Waar komt ons eten vandaan en hoe gaan we om met mensen, dieren en de natuur om ons heen? Boerderijen staan aan de basis van ons bestaan. Bij de Kleine Wildenberg genieten we van het buitenleven dichtbij de natuur. Welzijn en gezondheid zijn belangrijke pijlers waarmee wij werken. In dit blog kun je lezen waarom en hoe dit een plek krijgt op onze boerderij.

Groen voelt goed en ís goed

Je handen in de aarde en je hoofd in de buitenlucht. Dat klinkt fijn toch? Dat het ook werkelijk positief werkt op je gezondheid, kunnen we gelukkig tegenwoordig volmondig beamen. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar wat een groene omgeving met mensen doet.

Groen maakt gelukkig en het vermindert stress. Alleen al het zien van natuur heeft een rustgevende werking.

‘Wat hebben jullie een GROOT BUITEN!’

PETRA

Tuinieren als therapie

Wat is de invloed van buiten werken op de gezondheid? De Kleine Wildenberg heeft een ‘groot buiten’. Er is een grote moestuin en werken in de moestuin kan heel verhelderend werken. Je ontdekt er allerlei metaforen voor je leven. Lees maar mee..

Voordat je begint met iets nieuws planten of zaaien, moet je de grond bewerken. Eerst ruimte maken voordat er iets nieuws kan ontstaan. Je maakt keuzes voor wat kans van slagen heeft. Welke zaadjes ga je planten? Soms zijn wensen niet realistisch of moet er eerst iets gebeuren in de omgeving. Andere planten snoeien bijvoorbeeld, om zonlicht toe te laten op de nieuwe planten die je wil laten groeien. Geduld en aandacht mogen ook zeker niet ontbreken. Het gaat nooit vanzelf. Je moet wel investeren en de grond goed onderhouden om het een kans van slagen te geven. Op tijd water geven én de tijd zijn werk laten doen.

Om optimaal te kunnen oogsten, is soms extra hulp nodig. Samen ergens aan werken geeft vaak meer en andere inzichten dan dat je zelf kunt verzinnen. Soms lukt het niet alleen en kan wat hulp je verder op weg helpen. Op den duur hoop je natuurlijk dat je de vruchten kan plukken van alle energie die je erin hebt gestoken. De oogst is nooit exact in te schatten vooraf. Er zijn een boel weersinvloeden die de opbrengst bepalen.

En dan.. Mag je genieten van de oogst die er is. Soms groot, soms klein… Maar met de tijd komt er altijd iets moois tevoorschijn!

De Kleine Wildenberg is ook een zorgboerderij

Onze boerderij is ook een zorgboerderij. We werken met mensen die in onze maatschappij geen arbeidsplek hebben. Zo ontvangen we cliënten voor dagbesteding en werken we met vrijwilligers. Samen proberen we het werk te doen op en rondom de boerderij. We bieden ruimte en een gezamenlijke verantwoordelijkheid te ervaren voor het onderhoud op de boerderij en het welbevinden van de mensen en dieren die er zijn. Er is genoeg keus in werkzaamheden. Zo onderhouden we een stuk natuur, bos en weides en is er een grote moestuin om te zaaien en te oogsten. Iedereen draagt zijn steentje bij, we doen het samen.

We zijn veel buiten én in beweging. Het ritme van de seizoenen geeft structuur en houvast. Elk seizoen heeft zo z’n charme en ook eigen werkzaamheden om uit te voeren.

Samen maken we van de Kleine Wildenberg een prettige plek om te zijn. Een plek waar we trots op zijn. Een plek om samen van te genieten. We zetten ons iedere dag in om een fijne plek te creëren en te behouden, en zo dichtbij de natuur te leven.

De Kleine Wildenberg is een plek om te delen. Delen met de vele gasten die we ontvangen door het jaar heen. Voor een vakantie of vergadering.

‘Wied het onkruid uit je gedachten en laat het geluk bloeien’

Ga jij vaak genoeg de natuur in?

Ons drukke leven maakt dat we vaak wat tegenwicht nodig hebben. Niet iedereen woont en werkt in een natuurlijke omgeving. Dus gaan we op zoek naar manieren om vaker de natuur te bezoeken.

Kijk eens in je eigen omgeving, er is vast genoeg te vinden als je er tijd in investeert. Zo kun je je als vrijwilliger aansluiten bij een groen initiatief, zoals een buurttuin of een zorgboerderij in jouw regio.

De natuur opzoeken kan natuurlijk ook heel goed tijdens een vakantie of weekendje weg. Het platteland is bij uitstek de plek om te verblijven en tot rust te komen. Je te laten inspireren en op een andere manier bezig zijn met je gezondheid.

Kom je ook eens de natuurlijke omgeving en onze boerderij bezoeken tijdens een gezellige vakantie? Of ontdek de mogelijkheden voor een inspirerende vergadering in het groen.

Wil je vaker leuke boerderijblogs ontvangen? Schrijf je dan in voor onze Boerderijpost! Iedere start van een nieuw seizoen, inspireren we je graag!

Back To Top